fbpx

Jak Slované slavili svátky v období Velikonoc a pálení čarodějnic?

Někteří se mě ptáte na pálení čarodějnic a také na Velikonoce. Já osobně nesouzním s pálením čarodějnic a ani se tím nechci moc zabývat, neboť je to v naší současné době následek nejtemnějších za mě satanských praktik církve, jež se dochoval jako zvyk.. „UPRAVENÝ ZVYK“ a s Velikonocemi je to podobné, to rozeberu následně.

Sdílel jsem akci k tomuto dni, avšak nerad bych aby si někdo spojoval pálení čarodějnic se mnou anebo nedej bože tím, že podporuji tento „satanský svátek“. Pálili každého s hlubšími smysly, pálili ženy jež věděly jaké rostliny léčí, ženy jež četly z aury člověka, ženy jež dokázaly léčit přiložením rukou či měly vize a protože ženy byly k těmto darům vnímavější, nazýváme to pálení čarodějnic..

Nicméně upalovali se všichni a je celkem jedno jestli šlo o označení čarodějnice anebo kacíře.. Inkvizice upálila nespočet nevinných lidí! Tolik velmi ve zkratce.. Včera jsem si říkal, jak „vyspělá společnost 20. století“ může slavit Velikonoce.. kdy se muži ožerou, zmlátí opačným koncem pomlázky ženu a ta jim za to znovu nalije u dalšího a dalšího domu.. Přitom původní Slované se starali o své zdraví v těchto časech jara zcela jinak! Zvyky a tradice překrucujeme a ničíme..

Nicméně původní odkaz byl pálení bohyně zimy – svržení krutovlády Morany, což již má kořeny se Slovany a nikoliv římskokatolickou církví.. Je to ukončení zimy a požehnání jaru, teplu, hojnosti a plodnosti – zdraví.. Můžeme vzpomenout v těchto dnech Moranu, Slovany anebo jen tak být v tady a teď u ohně bez ohledu na to jestli někdo pálí či nepálí čarodějnice a pokud jde o dobře naladěné lidi a nyní nemyslím vínem či pivem.. pak se můžeme i zmínit a obohatit se navzájem.. Avšak původně pálení Morany – vládkyně zimy ve zvyku Slované neměli.. to už je lehce upravený model, ačkoli vychází z této tradice, nicméně v jiném kontextu!

Za prvé – Morana nebyla pálena, ale vhazována do vody, později zvyk přerostl v házení do vody smrtky.. nicméně nešlo o smrt jako takovou a o zničení, ale o odevzdání zimy koloběhu života – poslání ji zpět..

Za druhé – Doprovázely to také očistné rituály a posvátné koupání v řece se smytím všeho negativního, šlo o symbolické ukončení našeho trápení a víru v očistu a nové energie života.

Za třetí – Další formou byly půsty a pořádný úklid domova, aby do čistého prostoru mohla vystoupit jarní radostná harmonie. Přinášely se různé větvičky a zdobilo se v rytmu přírody. Zde je také zvyk kraslic a tvoření pentliček či slaměných ozdob.

Za čtvrté – Zpívalo se a scházelo se také u zmíněného ohně.. Ten nesl posvátný symbol ochrany a síly, víry že dobro zvítězí nad temnotou. To co zde máme nyní je opravdu za mě – smutné a až snad otupělé a zneužité udržování ani ne tak tradic, ale právě hloupého a nevědomého konání lidí, jež nemají již potuchu o tom, co a proč se dělalo. Pozor tedy prosím co vlastně slavíme a jak to slavíme, jestli odkaz upalování žen inkvizicí anebo vnímáme přesahy našich předků

Dodatek k Velikonocím

Za zmínku stojí také víra v omlazení skrze šlehání se skrze různé byliny a větvičky. Používaly se také kopřivy s vytvořenými metličkami. Tyto praktiky a zvyky si můžeme zvědomit například skrze saunování, nicméně provádět tohle s otužováním u řeky a ohně již dnes lidem nic neříká.. Najdeme však spojitosti se šleháním a Velikonocemi, víra v omlazení však v podobě spletení pomlázky již není postavená na původních hodnotách a v podobě hodnot mužů jež si tento zvyk pletou spíše s pomlácením místo pomlazením je více než zřejmý.. Vzhledem k faktu že chybí bylinky a esence jde již za mou maličkost opravdu jen o přebytečný barbarský zvyk, jež ukazuje vývoj „vyspělé civilizace dvacátého století“.

Tolik ještě tedy k Velikonocím.. a na závěr Vám řeknu vtip.. poté co spatří lidé Ježíše po zmrtvýchvstání se zeptají, jak mají slavit tento výjimečný okamžik.. a ten jim odpoví „pomalujte vajíčka, upleťte z vrby pomlázku a namlaťte svým ženám.. tak dokážete, že jste opravdoví křesťané!

"Mou vášní je tvorba meditací a vědomá práce s myslí. Provázím lidi k naslouchání srdce a objevování sebe sama tak, aby to mysl zatoužila pojmout, uplatnit a žít." Působím jako průvodce v naplnění cesty životem ve zdraví a smyslu bytí. Více na www.meditace.net Můj příběh najdete zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Meditace Ježíše Krista
  • Téma článků
  • Propojme se na Facebooku :)