fbpx

STAROBYLÉ UMĚNÍ VEDENÍ SAMA SEBE, KAIZEN deseti rituálů nádherného života

1 RITUÁL SAMOTY – 10 minut a víc věnuj každý den pro dobu povinného klidu v tichosti na krásném výživném místě. Tento rituál je nejúčinnější, pokud jej praktikuješ vždy ve stejný čas každý den. Tím se stává rituál všedním zvykem, který nikdy nevynecháš.

Tip – Lze vstávat s východem Slunce a pozorovat jej v tichosti, jak stoupá. Tím nás vyživuje skrz propojení se s touto esencí energie, jež vyživuje celou Zemi. 

Pro rozkliknutí obrázku se dozvíte něco o mně a o mé cestě ke změně života..


2 RITUÁL FYZIČNA – Je třeba posilovat nejen  svou mysl, ale také své tělo. Ve zdravém těle, zdravý duch – KALOKAGATIA (Řecké přísloví) 

Rituál fyzična je založený na tom, že týden jež má 168 hodin, se rozdělí alespoň do pěti hodin, které jsou cíleně věnovány nějaké naplňující a smyslné fyzické aktivitě, která povznáší jak tělo, tak ducha.

Tento rituál je spjat se správným dýcháním, většina lidí dýchá jen tak, aby přežili, dýchají povrchně. Cíleným dechem dostáváme do těla mnohem více kyslíku, aby tělo mohlo fungovat na optimální úrovni. S větším množstvím kyslíku do těla uvolníš své zásoby energie, které se mohou zdvojnásobit nebo také ztrojnásobit oproti nevědomému povrchovému dýchání.

Vědomé dýchání spočívá v hlubokém klidném dechu, pro začátek je možné vynahradit si k rituálu fyzična speciálně pár minut pro vědomě hluboké dýchání, které si postupně uvědomuj po celý den. Tak objevíš meditaci v přítomném okamžiku „tady a teď“, tak se stane nepřetržitou meditací a energie se opět několikrát znásobí – vlastní zkušenost! 

Tip – Ranní cvičení po rituálu samoty, například jóga, Makko Ho, 5 Tibeťanů..

3 RITUÁL ŽIVÉ VÝŽIVY – Tím jak živíš své tělo, tak živíš také svou mysl. Pokud ji živíš mrtvou stravou, pak i mysl mnohem hůře a pomaleji reaguje, je unavená a v režimu „autopilota“.

„Živá strava je strava, která není mrtvá“ – patří sem strava vznikající přirozeným způsobem, působením slunce, vzduchu, půdy a vody. Říká se: „dej si denně na talíř čerstvou zeleninu, ovoce a obiloviny a budeš žít navždy.“
Existují kmeny a místa, kde lidé dosahují průměrně přes 100 let, jedním z hlavních tajemství dlouhověkosti je živá – „vegetariánská strava“.

️Tip – Není nutné vše hned změnit, je třeba jít postupně a nahrazovat mrtvou stravu na stravu živou tak, abychom se cítili dobře.

4 RITUÁL BOHATÝCH ZNALOSTÍ, Pravidelné čtení – Pokud budeš denně číst alespoň půl hodiny, bude to pro tebe mít zázračný účinek! Nutné je samozřejmě číst to, co nás povznáší a vyživuje, to co zlepšuje kvalitu našeho života.

Pro mě jsou to třeba tyto knížky: Mnich, který prodal své ferrari, vše od Laurenta Gounella, Ami – chlapec z hvězd, Sedm poselství, Arkturiáni, Moudrost Hathorů, Velký experiment..

Nutností také je nejen číst, ale opravdu knížky studovat, dělat si poznámky a uvádět vše do praxe.. Potíž je však v tom, že lidé trpí šílenou nemocí, která jim v tom zabraňuje! Tato nemoc se jmenuje lenost a tak se jejich životy nikdy nezmění, dokud lidé budou vše dělat jen na oko a povrchově, jako třeba jejich dýchání! Jak můžeš žít naplno, když se dusíš?!

Sivanští mniši četli nejlepší knihy i více než patnáctkrát a stále nalézali větší hloubky a poznání, které při dalším čtení objevovali. V knihách je odpověď na každou otázku, kterou tě třeba ani ještě nenapadlo položit! Proto je tak důležité vybírat moudře, co čteš a čemu věnuješ pozornost, obzvlášť když objevuješ, co je pro tebe dobré a výživné.

Tip – „Všechny problémy, který každý z nás řeší a bude řešit v průběhu celého života, už byly vyřešeny“ – chce to jen správně hledat a ne jen povrchově. Chce to prostudovat témata, která tě vnitřně zajímají a stát se odborníkem srze odborníky.

Další tip – Pro začátek čti alespoň půl hodiny denně, zbytek se dostaví přirozeně. Knihy tě ve skutečnosti nic nového nenaučí, knihy ti pouze pomohou rozpoznat potenciál toho, co máš již v sobě a právě tomuto stavu se říká osvícení – kdy jsme již sami sebou vedeni .

Po rozkliknutí obrázku přejdete k meditačnímu průvodci, kterého si můžete zdarma zaregistrovat a vyplout tak plavbu na plavbu pro změnu vašeho života..

5 RITUÁL ZÁŘIVÉHO BYTÍ – Tento rituál souvisí s pravidelným rozjímáním, které tě posílí, budeš se cítit lépe a moudřejší. Lidé běžně svou mysl používají opět jen povrchově, nutně jen k přežití a nikoliv k plnohodnotnému žití. Rozjímání nám přináší možnost uvědomit si po celém svém dni, každý svůj čin a pátrat po tom, jestli byl konstruktivní a nebo negativní a pak jej podle potřeby přehodnotit.

Na tuto techniku je třeba pár minut, kdy si přehrajeme celý náš den. Smyslem je uvědomit si, co děláme špatně, co nás vychyluje z rovnováhy a na tom zapracovat. Vybudovat si jasný plán krok po kroku, jak udělat nápravu. Je to o uvědomování si nejen činností, ale také myšlenek a vzorců, které se dějí bez naší pozornosti.

Ze začátku se zdá tato technika jako obtížnou, těžko si vzpomínáme na co jsme mysleli třeba před pár minutami, avšak pokud se svou myslí pracujeme a nahrazujeme postupně naše negativní myšlenky povznášejícími a měnícími nás vědomě krok po kroku, stává se tento rituál naprosto přirozeným a jednoduchým. 

Tip – sepiš si, co jsi dělal dnes ráno a postupně si projdi celý den. Vše na co si vzpomeneš, zaměř se na důležité věci a postupně běž k detailům. Vybav si, jak si v jakých situacích reagoval a jaké to mělo další dopady. Poté se zkus znovu nad svým dnem zamyslet, jistě šlo několik věcí udělat jinak. Pokud by to šlo, co bys udělal jinak?

RITUÁL SEBEREFLEXE – Pokud je ti již jasné, co je třeba udělat jinak, je třeba již nedělat stále dokola ty samé chyby den za dnem. Pokud se tak děje, je to příznakem nedostatku sebeuvědomění – nevědomosti. Jakmile si uvědomíme své nevědomé chování, je čas k tomuto rituálu sebereflexe.
Tento rituál vede k zářivému bytí – skrze vypracování si podrobného plánu nápravy. 

6 RITUÁL BRZKÉHO PROBUZENÍ – Jak tu již padlo na začátku, vstávej ideálně s východem Slunce a začínej svůj den brzy. Většina z nás spí mnohem déle, než potřebuje. Průměrnému člověku musí stačit okolo šesti hodin k tomu, aby byl vyspaný a svěží. Spánek je zvyk a jako u každého zvyku je možné naučit se jej změnit. Pokud se chceš naučit spát méně, je to možné.

Několik prvních dnů se můžeš cítit vyčerpaně, Dokonce se může stát, že se takto budeš cítit i celý následující týden poté, co začneš vstávat brzy. Jenže si, prosím uvědom, že je to jen jakési krátkodobé nepohodlí, kterým zaplatíš za dlouhodobý výsledek. Vždycky když se učíš osvojit si nový zvyk, cítíš se trošku divně.

Tip – Více k vstávání mám ve svém pokročilém průvodci, kde píši také o polyfázovém spánku, kterým se proslavil například Leonardo Da Vinci (doporučuji vyhledat k inspiraci). Dalším důležitým tipem je nepolevit! Mnichové uvádí, že pokud něco nezkusíme vytrvale bez polevení po dobu 21 dní, je to jako kdybychom to ani nezkusili. Nové zvyky se zakořeňují a tělo, mysl si zvyká! Trvá to, než se výsledek projeví..

Další tip – Deset minut před usnutím a deset minut po probuzení má nesmírný vliv na tvoje podvědomí. Čím kvalitnější je spánek, tím méně jej potřebujeme. A proto by tato doba měla být věnována pouze těm nejinspirativnějším a nejvznešenějším myšlenkám, neboť jimi programuješ svou mysl. Vhodná je třeba vyživující hudba, kterou doporučuji například v základním meditačním průvodcina svých stránkách. 

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=w0CxuQxFw-c

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

7 RITUÁL NÁDHERNÉHO ŽIVOTA, HUDBY – Mniši nacházeli v hudbě duchovní povznesení jako třeba ve slunci. Hudba je rozesmívala, roztančila a přiměla je zpívat. Každý den si dopřej trošku hudby, je jedním z nejlepších motivátorů života.

Moudří šamani se běžně ptali nemocných, jež ztráceli smysl bytí: „Kdy jsi přestal ve svém životě zpívat a tančit?“

Tip – Doporučená hudba ze stránek: https://meditace.net/filmy/

8 RITUÁL NÁDHERNÉHO ŽIVOTA, MLUVENÉHO SLOVA – Mnichové měli soubor manter, které si opakovali každé ráno, poledne a večer. Mantra je jednoduše soubor slov a slabik sestavených dohromady za účelem navození pozitivního účinku. V sanskrtu slovo „man“ znamená mysl a „tra“ pocit.

Takže mantra je formule, jejímž cílem je osvobodit mysl. Nemusejí se říkat nutně nahlas, velmi účinné jsou i psané. Je třeba je opakovat, číst nebo říkat a pokud je říkáme nahlas s rezonancí uvnitř nás a našich buněk, je o to samozřejmě silnější a efektivnější. Mantra není nutně to, co si lidé vybaví skrz zpěv třeba známého „óm“… Můžeme si vytvářet vlastní mantry třeba pro nás klid, vyrovnanost, radost a sebevědomí.

„Jsem plný sebevědomí, síly, radosti a elánu do života.“ Slova mají ohromnou moc a nevadí, když jim hned nevěříme. Zde platí i efekt placeba, kdy postupně opakováním nabývá mantra na síle a ty se s ní pomalu sžíváš. To co si o sobě myslíš, to se stává realitou.

Proto lidé plní chmurných myšlenek dělají přesný opak pro své zdraví, kdy si říkají, že něco nejde a nebo že jsou slabí a nic nemá smysl, stává se to jejich smutnou realitou, kterou implantovali do svého života nevědomě.
Místo toho by v rámci sebereflexe a rituálu mluveného slova mohli začít říkat: „Jsem silný a schopný změnit svůj život k naplnění a tak se již děje s každým slovem a činem, který říkám a budu říkat“

Tak snadné to je, tomu ovšem lidé běžně neuvěří a tak si nedávají na výběr, sami se odsuzují!

Tip – Zamysli se, co chceš podpořit ve svém životě a vytvoř si svou vlastní silnou mantru, kterou rituálně můžeš opakovat ihned po probuzení, během dne a také když jdeš spát. O to větší efekt to bude mít! 

9 RITUÁL NÁDHERNÉHO ŽIVOTA, KLADNÉHO MYŠLENÍ – Tento rituál navazuje zcela na rituál mluveného slova. Cílem tohoto rituálu je nejen si říkat pozitivní změny, ale také jim začít věřit a následovat je v činy. Rituál tě tedy vyzývá k tomu, abys každý den udělal něco pro posílení svého charakteru.

Posílením svého charakteru měníš způsob, jak vnímáš sám sebe, a způsob svého jednání. Tvoje jednání se poté stává souborem tvých návyků a tvoje návyky jsou určující pro tvůj osud. Když zaseješ myšlenku a sklidíš čin, zaseješ čin a sklidíš návyk, zaseješ návyk a sklidíš charakter, zaseješ charakter a sklidíš vlastní osud.


Tip – Dělej to, co je skutečně správné, jednej v souladu se svým skutečným charakterem (tím jež není przněn společností a zvyky), nechej se vést svým vlastním srdcem.

Další tip – Udělej každý den něco, třeba i nějakou drobnost, která posílí tvůj charakter a neboj se změny, vystup občas z komfortu za poznáním něčeho přesahujícího. Není to děsivé, děsivé je nic nezměnit, to co popisuji je naopak přesahující a lidé se bojí najít to, co jejich ego, zvyky a způsoby myšlení přesahuje, bojí se změn a nejistot.

Pravdou však je, že největší nejistota je ukryta v tom nic nepoznat, je to nejistota z chyb a obava jak žít, až se nezačne žít vůbec a jen se přežívá ☯️

10 RITUÁL JEDNODUCHOSTI – Tento rituál je zde pro to, abys žil nekomplikovaným životem. Jde o zaměření se na věci, které jsou pro tebe opravdu důležité! Je o tom přestat se hnát za pozlátky tohoto světa společnosti. Pokud se honíš stále za svým cílem, poté si přestáváš užívat cestu a vlastně ji ani nevidíš, neboť tvé oči sledují vzdálený cíl a ty se pak zmítáš a bloudíš v bludišti cest.

Pokud se díváš na cestu a vychutnáváš si ji, pak přirozeně v radosti a jednoduchosti bytí nalézáš správné naplňující cesty, které se zároveň stávají i tvým cílem a smyslem, po kterém nepřetržitě kráčíš 

Tip – Naslouchej svému srdci a cesta se vyjeví sama od sebe. Pokud ji však budeš dogmaticky hledat logikou, nikdy si nebudeš správností cesty jistý, protože ji necítíš pod tou veškerou snahou a hledáním. Taková cesta ti nepřinese radost, ale jen obavu a brzdu hojnosti, radosti i zdraví. 

Rozkliknutím se otevře meditační průvodce pro vyplutí v jednoduchosti krok za krokem!

Více článků od mé maličkosti na podobné téma najdeš zde ->
-> Transformační články.

Tento článek deseti rituálů KAIZENU byl inspirován knížkou: Mnich, který prodal své Ferrari od Robin S. Sharma. Tato knížka mě velmi oslovila a rád se tedy dělím o tato poznání s doplněním mých vlastních zkušeností a podnětů!

"Mou vášní je tvorba meditací a vědomá práce s myslí. Provázím lidi k naslouchání srdce a objevování sebe sama tak, aby to mysl zatoužila pojmout, uplatnit a žít." Působím jako průvodce v naplnění cesty životem ve zdraví a smyslu bytí. Více na www.meditace.net Můj příběh najdete zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Meditace Ježíše Krista
  • Téma článků
  • Propojme se na Facebooku :)